Com preparar-se per la reconstrucció mamària i el postoperatori (I)

1 mes abans

Una vegada s’ha decidit quin tipus de reconstrucció mamària és la més adequada per la pacient i aquesta ha decidit quin cirurgià plàstica la realitzarà, ja es pot establir una data per la cirurgia.

.

Un mes abans de la reconstrucció mamària

1. Cuidar-se físicament

La pacient ha gastat bona part de la seva fortalesa física en la lluita contra el càncer de mama, especialment si s’ha sotmès a radioteràpia o quimioteràpia. Ara la cirurgia reconstructiva suposarà una nova forma de cansament pel seu cos. Per això convé invertir en tot allò que suposi una ajuda a l’organisme de cara a l’operació i a recuperar-se millor, com per exemple:

  1. Menjar de forma equilibrada (proteïnes no grasses, fruites i verdures).
  2. Beure aigua de forma abundant.
  3. Incrementar el consum d’aliments amb ferro (fetge, llegums, tofu, carn, etc) i de sucs naturals amb vitamina C (que ajudin a absorbir el ferro).
  4. Evitar begudes amb cafeïna (que bloquegen l’absorció del ferro) i l’alcohol.
  5. Practicar exercici moderat mitja hora cada dia.
  6. Prendre algun complex vitamínic amb minerals i dormir 8 hores diàries.
2. Preparar-se emocionalment

Els exercicis de relaxació, el ioga o les passejades poden ajudar a rebaixar l’estrès. Nombrosos estudis demostren que les pacients que es preparen per la cirurgia solen experimentar menys dolor i recuperar-se abans.

A més, convé recordar que la falta d’informació pot augmentar l’ansietat, així que es recomana a la pacient que contacti amb el seu cirurgià sempre que sigui necessari per consultar qualsevol dubte o aclarir qualsevol concepte que hagi oblidat.

3. Deixar de fumar

Resulta fonamental abandonar el tabac com a mínim 6 setmanes abans de la reconstrucció mamària i 4 setmanes després.

4. Evitar alguns medicaments

Algunes medicacions com les que contenen aspirina o ibuprofè perjudiquen la coagulació de la sang i, per tant, convé evitar-les davant de la perspectiva de qualsevol cirurgia. També es recomana interrompre teràpies hormonals substitutives. En tot cas, ha de ser el cirurgià el que alerti a la pacient sobre quins productes concrets ha d’abandonar i durant quant de temps ha de fer-ho (incloses algunes vitamines o tractaments naturals).

De fet, si la pacient consumeix algun suplement o producte natural, inclòs infusions o preparats d’herboristeria, ha de consultar-ho també amb el metge per evitar interaccions (com efectes negatius en la coagulació sangínia). Convé recordar que molts medicaments també provenen de les plantes.

En una propera entrada parlaré de les accions més adequades per preparar-se per una reconstrucció mamària 15 dies abans i una setmana abans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

five + 9 =